
1. Gi en personbeskrivelse av Karen, konstabelen og madam Olsen. Hvilken situasjon viser skram oss?
Karen er en fattig ung pike. Hun er blek, tynn og har et smalt ansikt. Hun har også et dypt kjertearr på det ene kinn. Hun har en unge som hun prøver å ta vare på, men det er veldig vanskelig når hun ikke vet hvem faren er.
Konstabelen er en snill mann som synest synd på Karen, og kaster henne derfor ikke ut, og lar henne være der på natten. Han tilbyr henne først å dra til fattighus, men Karen ønsker ikke det, for hun venter til madam Olsen kommer hjem til jul, for med hun kan hun tjene 4 kroner i måneden.
Madam Olsen er en snill dame Karen får lov å jobbe hos. Hun gir Karen 4 kroner i måneden pluss frokost. Hun er jordmor, og måtte reise på landet, men ble syk og måtte bli liggende der til jul.
Det Skram prøver å vise i Karens Jul er klasseskillet og hvordan de fattige hadde det.
2. Hvordan er synsvinkelen brukt i denne novella?
Det er ikke noe "jeg-person" i novellen, men den er fortellende. Man ser fortellingen litt mer fra utsiden.
3. Hvordan kan ferjehuset stå som et bilde på Karens tragiske skjebne?
Det kan sammenlignes med Karen og ungen hennes, de var falleferdige begge to. Karen og ungens liv var på vei til å ta slutt, det samme hadde ferjehuset.
4. Pek på typisk naturalistiske trekk ved novella.
Det gråmalte trehuset med flatt tak uten skorsten, gassflammene i lyktene som hadde en skitten, branngul glans osv.
5. Hva er budskapet i novella?
Novella viser hvordan det var å være fattig, og at de burde få mer hjelp. Den viser urettferdighet, og den viser hvor hardt Karen/fattige måtte stå på for å overleve. Enkelt og greit, forskjellen mellom fattig og rik.
6. Sammenlikn teksten med juleevangeliets historie om Jesusbarnet og Maria.
Maria og Josef var fattige, slik som Karen. Maria var jomfru når hun ble gravid, det kan sammenlignes med at Karen heller ikke visste hvem faren til barnet hennes var.
Maria og Josef fant en stall, menst Karen fant ferjehuset.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar